RISS

Gruppeutstilling 03. februar – 26. mai 2024

Foto: Susann Jamtøy

Riss presenterer tegning som mangfoldig uttrykk og kunstnerisk praksis, og viser et rikt og representativt utvalg av hva som rører seg og engasjerer norske tegnere av i dag.

Gruppeutstillingen byr på flere tegneriske retninger, som redaksjonell illustrasjon, non-figurative prosjekter, intime og storslagne bildesekvenser og underfundige uttrykk som også involverer collage.

De inviterte kunstnerne i Riss er Tina Jonsbu, Bendik Kaltenborn, Sunniva Krogseth, Kari Stai og Nikolai Torgersen. I tillegg presenteres et utvalg tegninger av Nils Aas hentet fra museets samling.

Forskjellen mellom kunst og illustrasjon har tradisjonelt sett vært tydelig, men overgangen og møtet mellom disse kan i dag se ut til å være mindre betont og framhevet. I Riss er det sentrale tegningen på tvers av om denne er ment unikt og eksklusivt til vegg eller om den er ment til massepublikasjon i bok eller avis. Tegning som uttrykksform er felles for disse, streken er et verktøy og et medium både i fri kunst og i illustrasjon.

Riss er kuratert av Silje Hovland ved Nils Aas Kunstverksted, i samarbeid med Kari Stai som også viser egne verk i utstillingen.

Kritikk: Skisser fra start til slutt - Hanna Malene Lindberg 08.03.2024 for ArtScene Trondheim

Tina Jonsbu - millimeterpapir. Foto Susann Jamtøy

Tina Jonsbus tegninger undersøker strek i en mer kontrollert form, og kartlegger små skifter, rytme og repetitive forløp. I dette spiller poesien inn gjennom fargenyanser og strektetthet. Jonsbus kunstnerskap omfatter i tillegg til tegning, broderi, installasjon og stedsspesifikke prosjekter. Alle arbeidene preges av repetisjon, ornamentikk og mønsterdannelse, som i første øyekast kan oppleves systematisk. Ved nærmere iakttagelse ser man variasjon, uregelmessighet og at verkene preges av det håndtegnede.

Tina Jonsbu (f. 1968) er ansatt som førsteamanuensis ved fagområde tekstil ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har blant annet stilt ut sine arbeider i Kunstbanken, Soft Galleri, Trøndelag senter for samtidskunst og Bomuldsfabriken Kunsthall.

Bendik Kaltenborn - Utvalgte silketrykk. Foto: Susann Jamtøy

Bendik Kaltenborns tegninger byr på en frodig og fargesterk strekføring, og har en utadvendt framtoning. Kaltenborns visuelle univers er en verden fullt av humor, mystikk og galskap. Han utfolder seg i mange ulike formater og arbeider innen ulike medier. Kanskje er han mest kjent som tegneserieskaper og illustratør med sine elleville situasjonsbeskrivelser og fargesterke formspråk.

Bendik Kaltenborn (f. 1980, Oslo) har nylig fullført en kunstnerisk doktorgrad på Kunsthøgskolen i Oslo.  Han har blant annet hatt separatutstillinger i Blaafarveværket, Kunsthall Stavanger og deltatt på en rekke gruppeutstillinger. Kaltenborn har tidligere stilt ut ved Nils Aas Kunstverksted i utstillingen Tegn (2010).

Sunniva Krogseth - Syklus, blyant fargeblyant og gouache, 2024.
Foto: Susann Jamtøy

 Sunniva Krogseth arbeider som tegner, illustratør og bildebokskaper. Hun har en sterk og raus inngang til tegningen, og den forløper seg i barnebøker så vel som på vegg der hun undersøker et non-figurativt formspråk. Naturen er en gjennomgående tematikk i hennes arbeider. Krogseth deltar i utstillingen med serien «Syklus», der hun jobber i et abstrakt formspråk med enkle virkemidler; blyant, fargeblyant og gouache på A4-ark.

Sunniva Krogseth (f. 1987, Bergen) er utdannet med BA fra Kunsthøgskolen i Oslo og med Mastergrad fra Konstfack, Stockholm. Hun bokdebuterte med «Naturinstruksjoner» (Blokk forlag, 2020) som mottok sølv i Årets vakreste bøker. Året etter kom «Nattsvermerne» (Gyldendal, 2021) som ble tildelt Trollkrittet, Norges Barne- og ungdomsbokforfatteres debutantpris. I 2022 illustrerte hun bøkene «Gard er ikkje redd» (Aschehoug) og «Berre mor og Ellinor» (Gyldendal). Sistenevnte bok ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2023.

Nikolai Torgersen - And a walk in the garden wears me down (2024) Kullstift på papir. Foto: Susann Jamtøy

Nikolai Torgersen har sin unge alder til tross, en omfattende karriere som kunstner. Hans kunstnerskap innbefatter tegning, maleri, skulptur, performance, video, tekst og mer. Arbeidene inneholder både realisme og abstraksjon, og tematiserer ofte rundt Torgersens liv og erfaringer. Torgersen deltar i utstillingen Riss med et nytt triptyk, en tegning i tre deler.

Nikolai Torgersen (f. 1990, Oslo) er utdannet fra Einar Granum Kunstfagskole. Torgersen har en rekke utsolgte utstillinger bak seg, både separatutstillinger og gruppeutstillinger. Han er kjøpt inn av samlere og bedrifter, og nå senest hos Vestfossen Kunstlaboratorium.

Kari Stai - Tegning og collage. Blandet teknikk, pastell, blåpapir, 2024. Foto: Susann Jamtøy

 Kari Stais tegninger er scener som fabulerer omkring relasjon og eksistensielle spørsmål. Tegningene behandler figur i rom og kombinerer tegning og collage. Bildene er underfundige, og åpner for vandring i små narrativ. Det er noe stillferdig og søkende over arbeidene hennes, som ofte kombinerer vare og mer bastante elementer.

Kari Stai (f.1974, Inderøy) er tegner/illustratør og forfatter. Hun er utdannet ved Oslo Tegne- og Malerskole, Høgskolen i Telemark, og har Mastergrad i Visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1998, og har hatt separatutstillinger på Tegnerforbundet i Oslo og ved Nils Aas Kunstverksted.

Stai er aller mest kjent for sin store produksjon av billedbøker for barn, og spesielt serien om Jakob og Neikob. Hun har mottatt Brageprisen og Teskjekjerringprisen for sine barnebøker. Fra 2019 har hun 10-årig arbeidsstipend fra Norsk Kulturråd.

Nils Aas - utvalgte tegninger fra samlingen. Foto: Susann Jamtøy

I Nils Aas sitt kunstnerskap hadde tegningen en sentral plass, både som selvstendig uttrykk, men også som grunnlag i arbeidet som billedhugger. Nils Aas har en særegen strek, presis men løs, utforskende og fri. Foruten hans virke som billedhugger, illustrerte han bøker og han var i perioden 1958 – 1963 ansatt som fast avistegner i Arbeiderbladet (nå Dagsavisen). Utvalget av verk i utstillingen inkluderer portretter, skisser, bokillustrasjoner og avistegninger og viser det store spennet i hans tegnekunst og praksis.   

Nils Aas (1933-2004) var en ledende kunstner i sin generasjon, og regnes som en av Norges aller viktigste billedhoggere. Han hadde stor spennvidde og materialbeherskelse, og hans arbeider er tilgjengelig i offentlige rom over store deler av landet, samt i samlinger ved blant andre Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Nils Aas Kunstverksted og Trondheim Kunstmuseum. I 1954-1958 studerer Nils Aas illustrasjon ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, og i 1959 starter studier ved Statens Kunstakademi under billedhoggeren Per Palle Storm. Aas debuterer på Høstutstillingen i 1964, og vinner noen år senere oppdraget med monumentet over Haakon VII i Oslo (avduket i 1972). Nils Aas mottok flere priser og æresbevisninger, blant annet Oslo kommunes Kulturpris, Anders Jahres kulturpris og Statens æresstipend. I 1990 han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Nils Aas var sentral i arbeidet med etableringen av Nils Aas Kunstverksted i 1996.

 

Ved Nils Aas Kunstverksted har tegning og tegnekunsten vært viet stor plass, blant annet gjennom en årlig utstilling. For Nils Aas var tegning og det å frihåndstegne sentralt enten det var som kunstuttrykk, illustrasjon eller det inngikk som del av større arbeidsprosesser. Ofte er det i skisseprosessen man utforsker mulighetene i en ny idé. Redskapene er enkle og tilgjengelige, man trenger bare blyant og papir. For de fleste av oss er det å tegne det første møte med å utøve et eget visuelt språk og kan for noen være vei inn i en dypere interesse for kunst. I utstillingsperioden får Nils Aas Kunstverksted besøk av skolelever fra 8. trinn i Inderøy og Verdal kommune som gjennom «Levende strek» får muligheten til å oppleve tegning som et område for fordypning. «Levende strek» er et årlig formidlingstilbud utviklet av Solveig Viken ved Nils Aas Kunstverksted og er del av Den kulturelle skolesekken.

Neste
Neste

Per Kristian Nygård