Sigve Knutson / Jane Hupe

5. februar - 17. april 2022

Sigve Knutson - Structure no.2

Det ufiltrerte og råe 
Sigve Knutson har valgt å gå bort fra det planlagte. Han beskriver arbeidene sine som «en rekke materialutprøvninger som vanskelig lar seg kategorisere». Sett utenfra har Knutson likevel sitt helt egne visuelle språk. Det er som en egen organisme; søkende, intuitivt, materialbasert og underlig. 

Knutson opplevde at det særegne og poetiske ved de første ideene og linjene ble visket bort og glattgjort gjennom lange prosesser, før det endelig ble et fysisk romlig resultat  . Det ble mer interessant med det direkte og utforskende, noe som kommer tydelig til uttrykk i verkene som bærer preg av en stor variasjon i materialer. Tre, aluminium, tekstil og keramikk, alle materialer som krever ulike verktøy og metoder. De skulpturelle abstrakte formene får i mange tilfeller likevel en bruksfunksjon. Knutson er ofte ute og balanserer i skjæringspunktet mellom kunst og gjenstand, og reflekterer over hvordan vi har fått et veldig distansert forhold til tingene som vi omgir oss med, og som vi faktisk også bruker. Han ønsker å invitere oss tettere på formene, teksturene, materialene, hva de kan, og hvordan de formes. 

Sigve Knutson (f. 1991, Lillesand) bor og arbeider i Oslo. Han ble uteksaminert fra Design Academy Eindhoven med en MA i Contextual Design i 2016. Han har tross sin unge alder en rekke større separatutstillinger bak seg, er innkjøpt av Sørlandets Kunstmuseum og Haugar Kunstmuseum. I 2021 gjorde han sin første offentlige utsmykning ved Prinsdal Skole i Oslo. «Leik» er en 4 meter høy skulptur utført som en avstøpning i aluminium, og som inviterer til berøring og lek. Han mottok Arbeidsstipend for nyetablerte kunstnere for 2020-2022.

Jane Hupe - Livslinjer, er rekke tresnitt

Jane Hupe - Livslinjer, tresnitt.

Livslinjer
Jane Hupe er opptatt av eksistensielle spørsmål og det gjenstridige samspillet mellom mennesker og natur. Dette er temaer hun undersøker i et bredt billedspråk som spenner fra grafikk, collage og maleri til materialbaserte objekter og installasjoner. Som grafiker søker hun etter den unike sammensmeltingen mellom kutt og farge. Tresnittene bygges metodisk og lagvis av inntil ti ulike trykkplater som har hver sin utskjæring og farge, samtidig som også det uforutsette får ta sin plass. Nærheten til håndverkertradisjonen og det å være og arbeide i eget verksted, betyr mye for Hupe. «Med huljernet tillater jeg tegningene å få utfolde seg i treplata, som en forlengelse av mine tanker og følelser. De gjentakende fysiske bevegelsene med kuttene i plata, innvalsing av trykksverte, palettarbeid og trykkeprosessen gir meg en daglig meditativ rytme, et anker i min hverdag. Treplata blir det fysiske kontaktpunktet å holde fast i. Et konkret sted for projisering av tanker og refleksjoner».

Til utstillingen ved Nils Aas Kunstverksted har hun laget en serie abstrakte tresnitt. Hun har gitt de tittelen «Livslinjer» som resonerer godt med hvordan hun beskriver prosessen og arbeidet i verkstedet. 

Jane Hupe (f. 1968, Sarpsborg) har studio ved Hydrogenfabrikken i Fredrikstad og er del av SIRIUS/Fredrikstad Kunstnerunion. Hun har over 30 år som billedkunstner bak seg med en rekke utstillinger, private og offentlige utsmykningsoppdrag. Blant hennes oppdragsgivere og kunder kan nevnes Sarpsborg kommune, Fagerhøi Humanistisk Senter og Helsedirektoratet.

Hupe studerte ved Kunstskolen i Bergen (KIB) fra 1989–90, og fra 2009–2014 gikk hun i lære hos Kåre Nordvik i Østerdalen. Nå er hun i ferd med å ta videreutdanning innen Kunst og kultur i helse og omsorg ved Nord Universitet.

Omtale av verket Bestandig av Jane Hupe, Ukeadressa 22.01.22, Gustav Svihus Borgersen.

Levende strek
I vintersesongen har Nils Aas Kunstverksted fokus på utforskning av tegningen som område. Vi inviterer kunstnere som har noe helt eget å tilby i en samtale om strek og linje. Som kunstverksted tar vi med oss tematikk og erfaringer om materialer, teknikker fra utstillingene inn i verkstedet og ulike undervisningssituasjoner. I denne utstillingen har vi bl.a. tegneverkstedet «Levende strek» for skoleungdom gjennom Den Kulturelle skolesekken.  

Begge kunstnere som åpner utstillingsåret 2022 har et sterkt forhold til tegning. For Sigve Knutson representerer tegning en prosess som åpner for at det poetiske og intuitive kan komme til uttrykk. Han beskriver tegningen som noe «veldig menneskelig». For Jane Hupe derimot er tegningen en forlengelse av tanker og følelser, en slags meditativ sammenfletting. 

Omtale i Art Scene Trondheim 14.02.22 “Under overflaten” Hanna Malene Lindberg

Forrige
Forrige

Trøndelagsutstillingen 2023

Neste
Neste

Gunnhild Uddu Ystad / Kristine Roald Sandøy