Anne-Karin Furunes

DSC_1926_72DPI.jpg

DARKNESS ILLUMINATED

Utstillingen er en retrospektiv sammensetning av bilder fra flere serier Anne-Karin Furunes har arbeidet med de siste to tiårene. Furunes sitt arbeid som billedkunstner er omfattende, hun produserer utstillinger for den skandinaviske kunstscenen og internasjonalt.

Siden tiden ved Kunstakademiet i Trondheim (1993-94) har hun rendyrket en teknikk, der motivet er i sin helhet skapt av store og små hull i en flate.

De fleste bildene i utstillingen er oppspente lerreter, med unntak av en serie i aluminium. Lerretene maler hun med akrylmaling, enten sort heller hvitt. Så starter perforeringsprosessen med å gjennomhulle flaten. Perforeringen er en manuell prosess der hun stanser ut hvert hull for hånd med hammer og meisel. Underveis bestemmer hun hvor mye lys som skal komme gjennom hver del av bildet, og lager hull i ulike størrelser for nyanser av lys og skygge. Slik fremkalles motivet.

Motivene i Anne-Karin Furunes sine bilder, eller billedskulpturer, er hentet fra forskjellige arkiver og inneholder en historisk kontekst. Det som knytter seriene sammen, bortsett fra det åpenbare som ligger i teknikken hun anvender, er hvilke historier som hun velger å trekke frem.

 
 

Anne-Karin Furunes (f. 1961 i Ørland) bor og arbeider i Stjørdal, er professor i Billedkunst ved NTNU, og tidligere instituttleder ved KIT og prodekan ved AB-fakultetet (2007-09). Hun har sin utdannelse fra The Royal Academy of Art, København (1983-84), Kunstakademiet i Trondheim (1993-94), og er i tillegg arkitekt med utdannelse fra Arkitekthøyskolen i Oslo (under Sverre Fehn (1984-85), og The Architectural Association i London (1988).

Furunes har vært yrkesaktiv billedkunstner siden 1994, med lang erfaring innen utstillingsvirksomhet nasjonalt og internasjonalt. Hun er innkjøpt blant annet av Nasjonalmuseet (Oslo), Trondheim Kunstmuseum, Norsk Kulturråd, KIASMA Finland, Museet Palazzo Fortuny, Venezia, MAD Museum, New York. Har gjort en rekke offentlige verk nasjonalt og internasjonalt; som eksempelvis Nye Nasjonalteatret Stasjon Oslo, Deutsche Bank/Foster Building, Sydney, Umedalen skulpturpark, Sverige, Borås Skulpturpark.

Forrige
Forrige

Nils Aas – Fortellinger om barndom

Neste
Neste

Thomas Kvam